Hur sparar man Bitcoin på bitcoinplånböcker?

För att kunna spara Bitcoins så måste man ha en plats för dessa. Denna plats kallas för en bitcoinplånbok och är också något som man måste ha för att kunna skicka pengar virtuellt. Med en bra bitcoinplånbok så får du mycket hög säkerhet och enkel användning. Vilken typ av plånbok du ska spara virtuell valuta på är en bra fråga. Svaret beror på hur du upplever säkerheten på en plattform för kryptovalutahandel och även hur du kommer att använda dina Bitcoins. För ett långsiktigt sparande så är hårdvaruplånböcker det bästa valet. Men då du snabbt ska skicka bitcoins så är det klart att det är bekvämt att kunna göra detta med en plånbok som finns online.

Så fungerar bitcoinplånböcker

Din bitcoinplånbok påminner lite om ditt email-konto. Du har en adress som gör att folk kan skicka pengar till dig och du kan använda plånboken för att själv skicka pengar till andra adresser. Det här är ju precis som email. Dessutom så är det så att du måste ha ett lösenord för att kunna logga in i plånboken och komma åt pengarna. Det här kallas för en privat nyckel. Den privata nyckeln är länkad till din plånbok och dina pengar och den måste förvaras mycket säkert. Om någon lyckas hacka fram den privata nyckeln så är det fritt fram till dina sparade Bitcoins och det är något som du vill undvika.

Vilken bitcoinplånbok ska du välja?

Då du väljer bland bitcoinplånböcker så är det just det där med säkerheten som du ska ha i åtanke. Du vill göra det omöjligt för illasinnade att få fatt i din privata nyckel och dina virtuella slantar. Samtidigt så är frågan hur komplicerat du vill att det ska bli. Det är klart att man kan applicera rätt så avancerade procedurer för att skydda sina spår och säkra pengarna som man sparar, men frågan är om detta är nödvändigt.

Elektronisk plånbok online

Den enklaste formen av plånbok att spara Bitcoins på är den som finns online på en server. Den kommer att erbjudas dig av ett företag som antagligen också kan sälja Bitcoins mot vanliga fiat-pengar och som erbjuder handel mellan olika valutor. Med den här typen av plånbok så har du en mycket enkel lösning som du når via dator och mobil. Men det man måste komma ihåg att man med en elektronisk bitcoinplånbok online delar information om privata nycklar med den som erbjuder tjänsten. Den plattform som du handlar med kan alltså komma åt dina pengar. Om deras plattform blir hackad så försvinner dina sparade pengar och det går inte att göra något åt saken.

En bitcoinplånbok på din dator

Du kan också välja att installera bitcoinplånbokens mjukvara på din dator. Då vet du att det är du som kontrollerar de privata nycklarna. Det brukar inte kosta något att installera den här typen av mjukvara. En nackdel är dock att man måste underhålla med backuper och att datorn som blir stulen också försvinner med privata nycklar som inte finns på annan plats. Då förlorar man sina Bitcoins. Det kan ju också bli så att datorn hackas och då kan en tjuv komma åt plånboken.

Hårdvaruplånbok

En hårdvaruplånbok är också en bitcoinplånbok som drivs med särskild mjukvara. Men det här är en plånbok som man rent fysiskt kan separera från datorn. Den kopplas bara till datorn då man vill använda den. Resten av tiden så är den helt separerad från nätet vilket ger ett extra lager av trygghet. Det här är den typ av bitcoinplånbok som rekommenderas oavsett om du ska spara Bitcoins under en längre eller kortare tid. Den är säkrast helt enkelt.

En bra kombination av bitcoinplånböcker

För många så blir det så att man använder sig av flera olika typer av bitcoinplånböcker. Man har en som finns separat från datorn, kanske på ett USB-minne. Och så har man en eller två som finns online och på mobilen. Handlar man ofta och behöver ta emot pengar med jämna mellanrum så är det bra att ha online plånböcker som man snabbt kommer åt. Man kan ju då och då skicka över Bitcoins som man vill spara till hårdvaruplånboken där de kommer att ligga mycket säkrare.